'The Book Depository Live' zet boekenaankoopgedrag op wereldkaart

Wie graag in andermans boekenkasten gluurt, of tenminste wil weten wat andere boekenkopers wereldwijd zoal aanschaffen, zal wellicht zijn gading vinden op de site The Book Depository Live. Deze toepassing van Google Maps laat bijna in real-time zien welke boeken mensen zoal bestellen via The Book Depository, een Britse onlineboekhandel die Amazon het vuur aan de schenen wil leggen. Glijdend over de wereldkaart zie je welk boek iemand amper een paar minuten geleden heeft verworven in pakweg Israël, Nederland, Australië of de Verenigde Staten. En je kunt natuurlijk zelf ook meteen zijn voorbeeld volgen, want het gadget heeft openlijk commerciële bijbedoelingen.

Het was David Garnett van The Guardian die de 'bookmap'-site de hemel in prees, omdat hij er zijn neiging tot boekvoyeurisme volop weet mee te bevredigen. Garnett bekent dat hij immers geobsedeerd is door het leesgedrag van anderen en altijd wil nagaan welk boek iemand precies aan het lezen is, in de trein, in het park, overal waar hij een lezer ziet opduiken: "Ik kan nu precies in de gaten houden wat iemand aanschaft en leest zonder hem te moeten volgen of betrappen in de boekhandel. Ik kan met een kopje koffie erbij zitten kijken hoe iemand in Canada een boek koopt over quilting, hoe iemand in Engeland een Engelse tekstleerboek aanschaft (geen zomervakanties daar!) en hoe er een overvloedig aantal graphic novels worden verkocht in België."

Of de kaart erg accuraat is, zal Garnett overigens een zorg wezen. Volgens hem is het gewoonweg ronduit verslavend om de ballonnetjes te zien opwippen op de wereldkaart, waardoor je het aankoopgedrag als het ware kunt betrappen. 

Tags: Bibliofilie, Boekhandel, Digitalisering
Geplaatst door Dirk Leyman op 31-07-2010
Verwante berichten
Reacties

Zelf ben ik ook al enige tijd fan van de BD Live. Het is behoorlijk pervers en bevredigend tegelijk om te zien hoe 2 minuten na je aankoop er "Someone in Belgium just bought... " komt te staan en jij de enige bent die weet: "That someone is me!". Ik vind dat het ook een pak vooroordelen over landen wegneemt. Het gebeurde al vaak dat ik dacht "Dat boek verkocht in dat land, nooit verwacht.." maar dan ga je al snel denken "het zijn wellicht soldaten die leesvoer nodig hebben."

geplaatst door D. Daniels op zaterdag 31 juli 2010 om 16u33
Geef uw mening