Franse rentrée littéraire staat al in de startblokken

Nog amper twee maanden scheiden ons van de Franse rentrée littéraire en de vakpers is al driftig aan het turven geslagen. Zowel Magazine Littéraire als Le Monde des Livres inventariseren de romans die in het najaar het verschil kunnen maken. Uiteraard zal Michel Houellebecq het leeuwendeel van de aandacht opslorpen met zijn nieuwe 450 pagina's tellende roman La carte et le térritoire die op 8 september verschijnt (en waarover we al uitgebreid berichtten, zie ook hier). Maar, schrijft Le Monde, het valt op hoezeer de uitgeverijen verder ook hun beste paarden van stal halen: "Beaucoup d'auteurs confirmés sont dans les starting-blocks", aldus Alain Beuve-Méry. Opvallend is dat weer vanaf medio augustus de nieuwe romans beginnen te verschijnen. De literaire critici zien daarmee steeds vaker hun vakanties door de neus geboord, nu de rentrée almaar vroeger zijn bakens uitzet. In totaal krijgt de Franse lezer tussen medio augustus en begin oktober zowat 600 Franse en buitenlandse vertaalde romans voor de kiezen.

 

Tot die grote namen behoren Jean Echenoz (foto linksboven), die een sluitstuk breit aan  een soort trilogie na  Ravel en Courir. Des éclairs handelt over uitvinder en ingenieur Nikola Tesla. Virginie Despentes, u welbekend van Baise-moi, komt nu met Apocalypse bébé.  Uitkijken wordt het ook naar L'Enquête, de nieuwe roman van Philippe Claudel, die zich zowaar afspeelt in de bedrijfswereld. Het boek komt uit bij Stock op 14 september.

Ook Olivier Adam is alweer present met Le Coeur régulier, over een jonge vrouw die naar Japan trekt om de waarheid over haar broer, die zelfmoord pleegde, te achterhalen. Amélie Nothomb is er met haar klokvaste jaarlijkse worp: Une forme de vie, maar ook Agnès Desarthe met Dans la nuit brune en Alice Ferney met Passé sous silence, evenals Mathias Enard met Parle-leur de batailles, de rois et d'éléphants. Claudie Gallay (foto), die wereldwijd succes boekte met Les déferlantes, publiceert bij Actes Sud L'amour est une île. Goncourtwinnaar Laurent Gaudé gaat Dave Eggers achterna en schrijft met Ouragan een boek over New Orleans tijdens de orkaan Katrina. Voor een huzarenstukje zorgt Antoine Volodine, die meteen drie boeken de wereld instuurt, een onder eigen naam en twee onder heteroniemen Manuela Drager en Lutz Bassmann.

Verder kondigt men het tweede boek aan van Jean-Baptiste Del Amo (Le sel), die applaus op alle banken kreeg met Une éducation libertine. Ook nieuw werk van Renaudotwinnaar 2006 Alain Mabanckou, Demain j'aurai 20 ans, van Michel Quint (Avec des mains cruelles) én van Jean-Marie Blas de Roblès (La Montagne de minuit) die tevens in de Lage Landen jubel verzamelde met Là ou les tigres sont chez eux.

Nieuwe romans zijn verder aangekondigd van: Marc Dugain, Alain Fleischer, Linda Lê, Marie Nimier, Jean-Marc Roberts, Patrick Lapeyre, Olivier Cadiot, Blandine Le Callet, Marc Weitzmann, Yves Ravey en Gil Courtemanche, Claire Castillon en Vincent Ravalec. Nog aan te kruisen: Bernard Quiriny met Les Assoiffées, na zijn verhalendebuut, zijn eerste roman (over "een feministische dictatuur in België"). (foto's Echenoz en Gailly: Nouvel Obs)

Tags: Franse literatuur, Uitgeverijen
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-07-2010 om 09:00
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening