Nederlands schrijver en columnist Jan Blokker (83) overleden

In Amsterdam is de schrijver, journalist en columnist Jan Blokker op 83-jarige leeftijd overleden, zo meldt NRC Handelsblad. Gisteren nog verscheen zijn laatste column in NRC.next. Jan Blokker begon in 1952 als leerling-verslaggever bij Het Parool, waarvoor hij op verzoek van Simon Carmiggelt filmrecensies ging schrijven. In 1954 werd hij filmredacteur bij het Algemeen Handelsblad. Jarenlang werkte hij als eindredacteur televisie bij de VPRO en adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant.

Blokker werd vooral bekend als columnist. Sinds 1967 schreef hij stukjes over politiek en samenleving voor de Volkskrant. In 2006 stapte hij, na een conflict met de hoofdredactie, over naar nrc.next en NRC Handelsblad. Verschillende columns verschenen ook in boekvorm, zoals in Ben ik eigenlijk wel links genoeg? uit 1974.

Blokker schreef ook film- en operascenario's, kinderboeken en romans. Voor zijn debuut, de novelle Séjour, ontving hij in 1950 de Reina Prinsen Geerligsprijs. Andere romans waren Bij dag en ontij, en Parijs, dode stad.  In 2005 verscheen Waar is de Tachtigjarige Oorlog gebleven? met foto's van Eddy Posthuma de Boer. In 2003 ontving Blokker de Gouden Ganzenveer voor zijn bijdrage aan de geschreven cultuur. Ook werd hij tweemaal met een Gouden Kalf onderscheiden. Met zijn zonen Jan en Bas Blokker maakte hij boeken over vaderlandse en bijbelse geschiedenis. 

Tags: Obituaries, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 06-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening