Rembrandthuis toont werk van Frans Pannekoek, 'vriend van Reve'

Deze zomer exposeert het Amsterdamse museum Het Rembrandthuis grafisch werk van de prentkunstenaar Frans Pannekoek. Pannekoek was in de jaren zestig bevriend met Gerard Reve. De schrijver zette zich destijds tomeloos in om het werk van de kunstenaar onder de aandacht te brengen. In 1967 publiceerde Reve een kortverhaal Veertien etsen van Frans Lodewijk Pannekoek voor arbeiders verklaard. Reve en Pannekoek kwamen aanvang februari 1968 volop in de belangstelling toen er geruchten ontstonden dat ze eenzelfde persoon waren. Toen Propria Cures die suggestie publiceerde en Reve er in eerste instantie nogal cryptisch op reageerde, publiceerden enkele kranten verhalen die deze theorie staafden. De mythe werd echter snel ontkracht en op 10 februari bevestigde Pannekoek per brief vanuit Spanje zijn daadwerkelijke existentie. Over hun vriendschap schreef Gerard Reve in Het Lieve Leven (1974) onder de titel "De Kunst gaat voor de baat uit, Brieven aan Frans Pannekoek, alias Bullie van der Knaak", in 1984 werd het werk Brieven aan Frans P. 1965-1969 apart uitgegeven.

De tentoonstelling bevat een ruime keuze droge-naald-prenten uit de collectie Fondation Custodia en biedt een kijk op een uitgebreid grafisch oeuvre. "Zijn kleine drogenaald-prenten van Hollandse, Spaanse en Franse landschappen, dieren, motieven uit de natuur, portretten en zelfportretten worden gekenmerkt door een grote intensiteit die door een minutieus fijne, rijk geschakeerde lijnvoering tot uiting komt", aldus het museum. De expo loopt tot 3 oktober en wordt mee gedragen door de Hercules Segers Stichting die de belangstelling voor de grafische kunsten promoot. (foto: Gerard Reve en Frans Pannenkoek, website Nader tot Reve)

Tags: Nederlandse literatuur, Tentoonstellingen
Geplaatst door Johan Eeckhout op 06-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening