Umberto Eco verrast met nieuwe roman over negentiende eeuw

De nieuwe roman van de Italiaanse schrijver en wetenschapper Umberto Eco verschijnt in het najaar, zo kondigt zijn uitgever Bompiani aan. De historische roman is getiteld Il cimitero di Praga (Het kerkhof van Praag) en speelt zich af in de negentiende eeuw. Het boek, dat in oktober verschijnt, draait rond de geheime complotten, aanslagen en samen-zweringen die het aanschijn van die eeuw hebben bepaald. Volgens de uitgeverij zal de 450 pagina's tellende roman "een verontrustend licht werpen op het historische en politieke Europa van die tijd". De setting in het negentiende-eeuwse Praag laat sommigen vermoeden dat alvast de Golem en de Protocollen van de wijzen van Zion hun opwachting zullen maken. Het beroemdste kerkhof van Praag is het Oude Joodse Begraafplaats in de wijk Josefov. Op dit kerkhof ligt Rabbi Löw, de schepper van de legende van de Golem, begraven.

Dertig jaar na Eco's eerste roman, De naam van de roos, is Il Cimitero di Praga de zesde roman van de semioticus. Het is al van 2004 geleden dat er een Eco-roman verscheen, toen was dat De mysterieuze vlam van koningin Loana. Bij het verschijnen van dit boek gingen er geruchten dat het zijn laatste fictiewerk zou zijn, maar Eco ontkrachtte dat al snel.

Eco verwierf ook als essayist en academicus grote faam. Hij ontving enkele tientallen eredoctoraten en werd gedurende zijn indrukwekkende carrière op talloze andere manieren gelauwerd. Recent verscheen nog Zo makkelijk kom je niet van boeken af, de neerslag van gesprekken tussen Eco en Jean-Claude Carrière over de toekomst van het gedrukte boek. Andere recente boeken waren De betovering van lijstenDe geschiedenis van de schoonheid en De geschiedenis van de lelijkheid.

Tags: Italiaanse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 08-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening