Geloofd en geprezen # 36

Nog een aantal prijzen en nominaties van deze week, in gestrekte draf:

°°De Georg-Büchner-Preis, een van de belangrijkste literatuurprijzen van Duitsland, ingesteld in 1923, gaat dit jaar naar de (Oost-)Duitse auteur Reinhard Jirgl. Hij ontvangt op 23 oktober in Darmstadt de eraan verbonden 40.000 euro, zie Der Spiegel. De prijs wordt toegekend door de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung.

De prijs ging eerder al naar onder meer Durs Grünbein, Elfriede Jelinek, Botho Strauss en Wilhelm Genazino. Jirgl kan prat gaan op talrijke literaire onderscheidingen, waaronder de Alfred Döblin-Preis en de Anna Seghers-Preis. Het tijdschrift nY wijdde in november 2009 een dossier aan Jirgl.

 

°°Olufemi Terry, afkomstig uit Sierra Leone, heeft de Caine Prize for African Writing gekregen, zie The Independent. Daarmee is hij een van de belangrijkste literaire prijzen voor Afrikaanse literatuur rijker. De onderscheiding is gedoteerd met 10.000 pond.

 

 °°De Vlaming David van Reybrouck is met zijn boek Congo, een geschiedenis een van de tien genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2010. De prijs ter waarde van 20.000 euro bekroont historische boeken voor een algemeen publiek. Uit een aanbod van meer dan driehonderd boeken koos de jury tien titels op zijn longlist. Daaronder ook de biografie van Annejet van der Zijl over Prins Bernhard en Nico Dros met De sprekende slang. Een kleine geschiedenis van laaglands fundamentalisme. De shortlist wordt bekendgemaakt eind augustus.

Juryvoorzitter is dit jaar Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. De Stichting Libris participeert vanaf dit jaar in de prijs om hem meer ampleur te geven. Het prijzenbedrag is daardoor verdubbeld. Zie onder meer Literatuurplein.

Tags: Literaire prijzen, Duitse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening