Papieren boek leest stuk sneller dan e-book

Het mag dan wel volgens velen in de sterren geschreven staan dat het e-book de toekomst en redplank van de literatuur is, een nieuwe studie van de Nielsen Norman Group heeft becijferd dat lezen op papier nog steeds sneller gaat dan lezen via e-reader of het pc-scherm. Voor de studie, die gereveleerd wordt in The Guardian, kregen 24 personen een kortverhaal van Ernest Hemingway voorgeschoteld, "omdat zijn werk aangenaam is en niet zo gecompliceerd is dat het boven de hoofden van de lezers uitstijgt."

Elke proefpersoon las het verhaal op vier verschillende dragers - in een 'gewoon' gedrukt boek of op een PC, een iPad of een Kindle. Terwijl het gedrukte verhaal 17 minuten en 20 seconden kostte om te lezen, was de ervaring met de Kindle een pak trager, liefst 10,7 procent minder snel. De iPad was 6,2 procent trager.

De gebruikers werden ook gepolst of hun leeservaring wel bevredigend was. Bleek dat iPad, Kindle en papieren boek aan elkaar gewaagd waren met respectievelijk een 'satisfactiegraad' van 5,8, 5,7 en 5,6 op een schaal van zeven. De PC scoorde laag, met 3,6.

Er waren wel klachten over de zwaarte van de iPad en de moeilijk leesbare grijs-op-grijsletters van de Kindle. Het ontbreken van een echte paginering bij een e-book wekte ook wrevel op, al viel wel de aanduiding hoeveel pagina's van een hoofdstuk er nog resteren bij de iPad (de iBook-applicatie) in de smaak.

Een van de "minder voorspelbare" commentaren, althans volgens de blijkbaar verbijsterde onderzoeker Jakob Nielsen, was dat het lezen van échte boeken "more relaxing" was dan het gebruiken van e-readers. "Mensen voelen zich tijdens het lezen van literatuur op PC ook niet comfortabel omdat het hen teveel aan werk doet denken."

Tags: Digitalisering, Boekencuriosa
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening