Boekenverkoop in Vlaanderen gaat licht achteruit

De boekenverkoop in Vlaanderen is in de eerste zes maanden van 2010 licht gedaald tegenover 2009, zo blijkt uit cijfers van Boek.be en GfK Retail and Technology Benelux. De omzet daalde met 0,6 procent, de afzet gaat met 1,2 procent achteruit. In het totaal gaat het om een omzet van 78 miljoen euro en een afzet van 6 miljoen boeken. "Rekening houdend met het feit dat de boekenverkoop vorig jaar met 10 procent is gestegen, kunnen we vooral concluderen dat de boekenverkoop zich stabiliseert op het zeer hoge niveau van vorig jaar", stelt brancheorganisatie Boek.be.

De gemiddelde prijs van het boek steeg licht (met 0,6 procent). De absolute bestseller komt uit het vampierengenre, met Morgenrood van Stephenie Meyer. Zij laat Stieg Larsson achter zich met Mannen die vrouwen haten, dat ook in 2010 hoge toppen blijft scheren in de verkoop. Larsson haalt trouwens met ieder deel van zijn trilogie de top 10, Meyer heeft vier titels in de top 20. De vijand van thrillerkeizer Pieter Aspe is het derde best verkochte boek in Vlaanderen. De daling situeert zich vooral in het non-fictiegenre vrije tijd, waar een omzetdaling van min 7,2 procent is te noteren.  Groei is er dan weer bij de kinder- en jeugdboeken (plus 6 procent), met dus Meyer en Geronimo Stilton nog steeds, terwijl ook strips met plus 15,6 procent een hoge vlucht blijven nemen.  

Boek.be geeft ook cijfers over de verschillende marktkanalen en noteert: "Opvallend is de omzetstijging die de entertainment stores kennen in de boekenverkoop: hun marktaandeel gaat van 4,5 procent naar 6,1 procent. Dit gaat ten koste van de boekhandel die zijn marktaandeel ziet dalen van 86,8 procent naar 85,5 procent. De grootwarenhuizen zakken licht van een marktaandeel van 8,7 procent naar 8,4 procent." Over de verkoop van e-books zijn geen cijfers vrijgegeven.

Tags: Uitgeverijen
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-08-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening