Jeanette Winterson waarschuwt tegen verschraling in bibliotheken

De Britse schrijfster Jeanette Winterson heeft gewaarschuwd tegen de verschraling van het Britse bibliotheekaanbod, onder meer door "de vervanging van boeken door dvd's". Tijdens een toespraak in Edinburgh naar aanleiding van de 25ste verjaardag van haar bestseller Oranges Are Not the Only Fruit sprak Winterson haar vrees uit dat kinderen op die manier geen toegang meer tot de klassieken zullen hebben, zo bericht The Herald Scotland.

"Als kind ontvluchtte ik mijn saaie bestaan door naar de lokale bibliotheek te trekken. Ik begon bij de A en las Jane Austen. Ik ging naar de B en las de Bröntes." Toen de schrijfster onlangs terug naar haar oude bib ging, vond ze de rekken gevuld met dvd's. Ze vreest dat jonge lezers, mede door de besparingen die bibliotheken moeten doorvoeren, nog meer in de richting van boeken als De Da Vinci Code zullen geduwd worden, en dat ook de digitalisering daarbij niet helpt.

"Wat me zorgen maakt, is het gebabbel ('a load of shite') over digitalisering als de nieuwe revolutie na Gutenberg. Het feit is dat Gutenberg ervoor zorgde dat er boeken op de planken komen, de digitalisering zorgt net voor het omgekeerde. Als je de boeken van de rekken haalt, dan zul je alleen vinden wat je zoekt. Iemand die niet meteen weet wat ie zoekt, zal het dan helemaal niet meer vinden."

Winterson is een van de vele bezorgde stemmen die recent in Groot-Brittannië weerklinken over de openbare bibliotheken. Ook die sector staat onder druk om de budgetten met de zogenaamde 'Cameron cuts' nog werkbaar te houden. Zie ook ons vorige bericht en The Guardian.

Tags: Bibliotheken, Digitalisering, Klassiekers
Geplaatst door Hans Cottyn op 19-08-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening