Twee Vlamingen op shortlist Selexyz Debuutprijs

Op de vandaag bekendgemaakte vijfkoppige shortlist van de Selexyz Debuutprijs staan dit jaar twee Vlaamse auteurs. Zowel de debuutromans van Joost Vandecasteele (Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij) als van Ivo Victoria (Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won en dat het me spijt) behoren tot de kanshebbers voor de toonaangevende Nederlandse debuutprijs ter waarde van 10.000 euro. De prijs is bedoeld om de winnaar in staat te stellen zich een lange tijd zonder financiële zorgen aan het schrijven te wijden. De drie andere genomineerden zijn de Nederlanders Michiel Klein Nulent (De tram van half zeven), Anke Scheeren (De mooiste dagen zijn het ergst) en Franca Treur, van wie Dorsvloer vol confetti is genomineerd. Dat laatste boek ging al 18.000 keer over de toonbank. 

De Selexyz Debuutprijs zet sinds 2006 de Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizenprijs verder. De jury onder voorzitterschap van Hans Keller, bestaat verder uit Martin Mooy, Wineke De Boer, Rosemarie Still, Monique Warnier en Dirk Leyman. Zij reikt de prijs uit op 6 september tijdens Manuscripta in Amsterdam, de feestelijke opening van het boekenseizoen. Vorig jaar ging de prijs naar Bert Natter voor Begeerte heeft ons aangeraakt, in 2008 ontving Maarten Schinkel de prijs voor Drie.

Joost Vandecasteele en Michiel Klein Nulent maken overigens eveneens nog kans op de Academia Debutantenprijs, een combinatie van publieks- en juryprijs die ook in het najaar wordt uitgereikt.

Tags: Literaire prijzen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Johan Eeckhout op 02-08-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening