Papierman(d) - aflevering 96

Kleinschaliger boekennieuws in gecomprimeerde vorm in onze vaste rubriek, met onder meer wat prijzenmanna, vernietigde boeken, overschatte schrijvers en jubilerende weblogs.

 

°°Kanaal Z lanceert vanaf 2 september een nieuw tv-boekenprogramma: Z Boek komt er in samenwerking met Standaard Boekhandel. Elke week op donderdag praat Ianka Fleerackers met een gast uit de boekenwereld. "In dit korte, gebalde gesprek treden zowel auteurs van fictie als van non-fictie aan", zo luidt het. De Nederlandse schrijfster Lulu Wang en commissaris Alain Remue zijn de eerste gasten, hij geeft bij mede-initiatiefnemer van Z Boek, Roularta, een boek uit. Het programma wordt ook vertoond op donderdagavond in de - vanaf september sterk ingekorte - looping van Kanaal Z.

 

°°De invloedrijke Britse criticus Frank Kermode is op 90-jarige leeftijd overleden. Kermode staat bekend voor zijn baanbrekende studies over het werk van D.H. Lawrence en Shakespeare en veroorzaakte ook ophef toen hij in 1967, samen met Stephen Spender, ontslag nam uit de redactieraad van het literaire tijdschrift Encounter, toen hij had vastgesteld dat het magazine met geld van de Amerikaanse CIA werd gesponsord. Zijn bekendste kritische werk is The Sense of an Ending: Studies in the Theory of Fiction, gepubliceerd in 1967. Hij schreef meer dan 200 stukken voor de London Review of Books, zie The Guardian.

 

°°Schrijfster A.S. Byatt en criticus John Carey zijn de laureaten van de oudste Britse literaire prijzen: de James Tait Black Memorial Prizes, zie de BBC. De prijzen, die worden toegekend door studenten en scholieren, bekronen het beste fictiewerk en de beste biografie van de voorbije 12 maanden. Byatt krijgt de prijs voor The Children's Book, Carey voor zijn biografie William Golding: The Man Who Wrote Lord Of The Flies. Zie ook The Telegraph. Byatt haalde op het Edinburg Book Festival uit naar critici die vrouwelijke schrijvers niet au sérieux nemen: "Women who write smart, demanding novels are perceived by critics as strange and unnatural, "like a dog standing on its hind legs"", zie The Guardian.

 

°°Longlist voor de German Book Prize/Deutscher Buchpreis aangekondigd, zie Deutsche Welle.

°°Ook India heeft zijn eigen e-reader ontwikkeld, de Wink.

°°Jonathan Franzens Freedom gerecenseerd door de Los Angeles Times.

°°Het Letterkundig Museum in Den Haag eert Herman Franke met mini-tentoonstelling.

 

°°Boekensalon over Boudewijn Büch als boekenman op 26 augustus in Amsterdam, zie Boekendingen

°°Poëziesite- en reactieforum De Contrabas bestaat vijf jaar (gefeliciteerd jongens!) en viert dat - het viel te verwachten  -  met een rondje om zich heen schoppen, naar Awater, naar Piet Gerbrandy en zo nog het een en ander. Chrétien Breukers omgordt de ooglap om éénoog in een imaginair land der blinden te vertolken: "Vijf jaar geleden was De Contrabas zo ongeveer de enige nieuwsbron voor poëzie. (...) Nu zijn we dat nog steeds. Omdat we alles bijhouden, en overal wel iets over te melden hebben - maar ook omdat de collega's van dagblad, opinietijdschrift, blog en website niet in staat zijn om hun journalistieke of redactionele taak te verrichten."

°°'Sloop dit boek en maak er een kunstwerk van', Wreck This Journal van guerrilla-artieste Keri Smith in NRC-Boeken.

°°Wie zijn de meest overschatte schrijvers van Nederland, zo vraagt NRC Next zich af.

°°Quasimodo, de klokkenluider van de Notre-Dame en personage van Victor Hugo, bestond echt, zie De Morgen. (wordt nog aangevuld)

Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening