Paul Verhoeven verfilmt 'De stille kracht' van Couperus

De Nederlandse regisseur Paul Verhoeven zal het boek De stille kracht van Louis Couperus (1862-1923) verfilmen. Dat maakt hij gisterenavond bekend tijdens de uitzending van Zomergasten. Het boek uit 1900 vertelt het verhaal van resident Otto van Oudijck en zijn vrouw tijdens de onafhankelijkheidsstrijd op Java, eind negentiende eeuw. Couperus beschrijft er de clash tussen oost en west. De 'stille kracht' uit de titel verwijst naar het mysterie van de Javaanse cultuur.

Paul Verhoeven richt zich dus na even omstreden als succesvolle Hollywoodjaren - met films als Total Recall, Robocop en Showgirls - weer op een klassieker. Het filmscenario wordt geschreven door Gerard Soeteman, die al heel wat krakers van de Nederlandse literatuur bewerkte voor het witte doek. Met Verhoeven werkte hij aan Turks Fruit, Keetje Tippel, De vierde man en Zwartboek, voor Fons Rademakers schreef hij het scenario van Max Havelaar. De opnames zouden volgend jaar al starten. Producent is San Fu Maltha.

De stille kracht werd in 1974 al eens voor de televisie bewerkt (de foto is een still uit die serie). Andere boeken van Couperus, zoals Eline Vere en Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan zijn ook al eens verfilmd. Zie het bericht bij VRT.

Tags: Boek en film, Klassiekers, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 23-08-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening