Recensieweb viert vijfjarig bestaan met debat over onlinekritiek

Niet enkel poëziesite De Contrabas vertoeft dezer dagen in een verjaardagsroes, ook de Nederlandse recensiesite Recensieweb is aan zijn vijfde streepje toe. Afgelopen week publiceerde de site zijn duizendste recensie en kon ze haar miljoenste bezoeker verwelkomen.

Recensieweb is geëvolueerd naar een gedegen en serieuze recensiesite die zich toelegt op de Nederlandstalige literatuur en toont zich een van de voortrekkers in het vooralsnog dun bezaaide landschap van online literaire kritiek.

De site opent ter gelegenheid van zijn vijfjarig bestaan het debat over het verschijnsel. "Waarin onderscheiden recensies op Recensieweb zich van traditionele media? En hoe kan de online kritiek de komende jaren nog verder uitgroeien tot een vernieuwende speler in het literaire veld?", zo luiden de vragen. Als achtergrond voor het debat duikt Recensieweb vanaf maandag 23 augustus vijf dagen lang terug in de tijd. Elke dag geeft een redacteur een overzicht van een van de afgelopen Recensiewebjaren, te beginnen bij conceptiejaar 2004 en geboortejaar 2005. Ze brengen vijf van de meest opmerkelijke, memorabele, gedurfde dan wel geslaagde recensies voor het voetlicht.

Tegelijk is er op Recensieweb een opiniestuk te lezen van oudhistoricus Jona Lendering, een van Recensiewebs langst zittende recensenten. In De recensent recenseert zichzelf maakt hij een rondgang langs de dilemma's, ergernissen maar ook de momenten van vreugde uit zijn vijfjarige recensiepraktijk. In de duizendste recensie verkent hoofdredacteur Daan Stoffelsen (tevens medewerker van De papieren man en verbonden aan Athenaeum Boekhandel) toekomstmogelijkheden, aan de hand van Willem Elsschots Tsjip. De leeuwentemmer. Hij roept op "tot meer samenwerking tussen recensiesites, om met behoud van onafhankelijkheid en eigen sterke punten méér te bieden dan traditionele media."

Recensieweb.nl, dat ook regelmatig debatavonden organiseert, heeft een elfkoppige redactie bestaande uit jonge professionals in het boekenvak en studenten (vaak afkomstig uit de universiteit van Amsterdam), en momenteel ongeveer twintig vaste medewerkers.

Tags: Digitalisering, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-08-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening