Günter Grass zet punt achter autobiografisch oeuvre

De Duitse auteur en Nobelprijswinnaar Günter Grass (82) zet een punt achter zijn autobiografische geschriften, zo heeft hij verklaard in een interview met Der Spiegel. In Duitsland verscheen van Grass zojuist een ode aan de gebroeders Grimm én aan het woordenboek van de Duitse taal dat zij in het begin van de negentiende eeuw op poten zetten (zie ons vorige bericht en The Guardian). Maar met Grimms Wörter: Eine Liebeserklärung graaft Grass ook weer in zijn politieke bemoeienissen en zijn sociale leven. Daarmee sluit het boek aan bij het controversiële Beim Haüten der Zwiebel (2006), waarin hij onthulde dat hij op 17-jarige leeftijd de Waffen-SS had vervoegd, en bij Die Box (2008), over zijn leven tussen 1960 en 1990.

"Grimms Wörter markeert het einde van mijn autobiografisch werk. Op mijn leeftijd is men verbaasd om de volgende lente te halen. Bovendien weet ik hoeveel tijd het kost om een episch boek af te werken". Maar de dood vreest Grass niet: "Ik heb me gerealiseerd dat ik er enerzijds klaar voor ben. Maar tegelijk besef ik dat ik een zeker gehalte aan nieuwsgierigheid heb behouden. Wat zal er gebeuren met mijn kleinkinderen? Hoe zien de voetbalresultaten er dit weekend uit?" Grass spreekt ook zijn bewondering uit voor de Grimms en lacht met hun vermogen om woorden lief te hebben, "Es begeisterte auch die Brüder Grimm, die trieben ja ohnehin Oralverkehr mit den Vokalen."

Grass heeft het in het boek ook weer over zijn Waffen-SS-verleden en zijn inzweringsceremonie. Grass benadrukt dat hij "geen vrijwilliger" was voor de Waffen-SS, maar dat hij verplicht was: "Het einde van de oorlog ontsloeg me van de plicht van blinde gehoorzaamheid." 

Nu wil hij zich toeleggen op nieuwe droge punttekeningen voor de heruitgave van zijn roman Hondsdagen, vijftig jaar geleden verschenen. De Duitse auteur stelt ook dat hij voorlopig zijn boeken elektronisch niet beschikbaar maakt. Hij heeft een overeenkomst met zijn uitgever waarin staat dat geen enkele van zijn boeken mag gedigitaliseerd worden, "tot er een wet in werking komt die auteurs beschermt": "Ik zou de beweging in de richting van lezen op computers willen tegenhouden, maar ik denk dat niemand ertoe in staat is."  Waarna Grass in het gesprek zijn werkwijze met handschrift en typemachine toelicht.

In de bibliotheek van Harelbeke opent op 1 september een tentoonstelling met etsen van Grass, waaronder een aantal zelfportretten. De etsen zijn bovendien te  koop. Ook worden door Grass gesigneerde boeken, een collectie wijnflessen met een door Grass ontworpen wijnetiket en spotprenten getoond, evenals publicitair materiaal van het Günter Grasshuis in Lübeck. De expo loopt tot 30 september.

Tags: Duitse literatuur, Nobelprijs
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-08-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening