Guantanamo-gevangenen lezen liever Harry Potter dan Obama

De boeken en memoires van de Amerikaanse president Barack Obama behoren allerminst tot de populairste lectuur van de gevangenen op Guantanamo Bay, zo wist het weekblad Time te achterhalen. De 176 gedetineerden hebben er toegang tot 18.000 boeken, magazines, DVD's en kranten in 18 talen, maar de meest geliefde titels zijn de Harry Potter-boeken, evenals de advocatenromans van John Grisham en de detectives van Agatha Christie. Ook islamitische teksten gaan erin als zoete koek. Gevangenen zijn ook nogal gebrand op fotoreisboeken, met een vreemde voorkeur voor boeken over de oceaan. En natuurlijk scoort ook Dan Brown goed, al zijn zijn boeken niet allemaal in het Arabisch beschikbaar. Het International Committee of the Red Cross springt soms bij om bepaalde versies van boeken op te sporen, omdat het van oordeel is dat "boeken en nieuws vanuit de buitenwereld heel belangrijk zijn voor de mentale gezondheid van de gevangenen."

De Guantánamo-bibliotheek is gezuiverd van boeken met politiek of religieus extreme inhoud, en heeft ook niks op voorraad waarin excessief geweld of militaire zaken voorkomen. Wel aanwezig zijn JRR Tolkien's The Lord of the Rings, Stephenie Meyer's Twilight series en het Arabische zelfhulpboek Don't Be Sad. Time merkt fijntjes op dat de nochtans goed vertegenwoordigde boeken van Obama, hoewel ze wel eens worden gelezen, "niet die werken zijn waarvoor de gevangenen met elkaar in de clinch gaan." Zie ook The Guardian.

Tags: Wereldliteratuur, Boekencuriosa
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-08-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening