Hubert Lampo wordt herdacht met tentoonstelling in Breda

De Openbare Bibliotheek van de Nederlandse stad Breda wijdt van 1 tot en met 25 september een tentoonstelling aan het oeuvre van de Vlaamse schrijver Hubert Lampo (1920-2006). De expo wordt verzorgd door het Hubert Lampo Genootschap en omvat foto's, eerste drukken, manuscripten en audiovisueel materiaal. Op 7 september houdt Karel van der Gun er een lezing en wordt Jan Lampo geïnterviewd, zoon van de auteur. Jan Lampo is medewerker bij het Letterenhuis, publiceerde enkele romans en schreef in 2005 de literaire stadsgeschiedenis Antwerpen in letters: schrijvers over hun stad. Hubert Lampo, voor wie de belangstelling danig is weggedeemsterd, zou op 1 september 90 zijn geworden en zijn bekendste werk De komst van Joachim Stiller werd vijftig jaar geleden gepubliceerd.

Het oeuvre van Hubert Lampo kende vooral in de tweede helft van vorige eeuw grote belangstelling en titels als Terugkeer naar Atlantis, Hermione betrapt en De komst van Joachim Stiller haalden hoge oplagecijfers. Met De goden moeten hun getal hebben, later heruitgegeven als Kasper in de onderwereld, schreef de auteur in 1969 het Nederlandse Boekenweekgeschenk. De auteur kreeg in 1963 de driejaarlijkse Staatsprijs voor De Komst van Joachim Stiller. In De zwanen van Stonehenge, Een leesboek over magisch-realisme en fantastische literatuur (1972) beleed Lampo zijn liefde en fascinatie voor het magisch-realisme en zocht hij aansluiting bij auteurs als Gustav Meyrink, Franz Kafka en Howard P. Lovecraft. Hubert Lampo vertaalde ook werk van Jean Ray en introduceerde, enigszins verrassend misschien, Françoise Sagan in het Nederlandse taalgebied met vertalingen van o.a. Bonjour Tristesse en Un certain sourire (Als een verre glimlach).

De catalogus bij de tentoonstelling Hubert Lampo: een portret (160 pagina's, 22, 50 euro) kan besteld worden bij uitgeverij Fama (secretaris@uitgeverij-fama.nl). 

Meulenhoff publiceert in september ook een jubileumuitgave van De komst van Joachim Stiller, die op 16 september wordt voorgesteld in het Antwerpse Letterenhuis.

Tags: Nederlandse literatuur, Tentoonstellingen
Geplaatst door Johan Eeckhout op 27-08-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening