PERIODIEK # 20 - Hollands Maandblad & KortVerhaal

Recensies van twee Nederlandse literaire tijdschriften: Hollands Maandblad blijft trouw aan zijn formule bij zijn 750ste nummer. De Tweede Ronde vervelde tot het verhalentijdschrift in boekvorm KortVerhaal en poogt zich via zijn cover te profileren als een vlotte glossy. Laat je evenwel niet misleiden. 

 

Het 750ste nummer van Hollands Maandblad begint met een redactioneel dat van realiteitszin getuigt. Huidig hoofdredacteur en grote bezieler Bastiaan Bommeljé citeert oprichter K.L. (Bert) Poll die in het eerste nummer schreef: "Het Hollands Maandblad is in vele opzichten een onmogelijkheid. (...)er zijn wel meer mensen die jarenlang dingen doen tegen beter weten in." 
In deze 750ste onmogelijkheid staan bijdragen van oudgedienden als J.M.A. Biesheuvel, Leo Vroman en Maarten ‘t Hart, en van jonge schrijvers als Gamal Eldin Fouad en Nina Roos. Hugo Brandt Corstius is aanwezig met een even swingend en geniaal als melig liedjesachtig gedicht: "Graas ik als koe mijn hele leven gras? / Saus over het eten, dat brengt me in mijn sas. / Slecht is het niet als een koe een mens slacht. / Meet met een meter de maat van je mat."
Leuk is het interview achterin met huidig voorzitter van de Stichting Hollands Maandblad, Aldien Poll, de dochter van Bert Poll. Als kind maakte ze mee hoe het blad tot stand kwam en zag ze al die deftige mensen bij hen thuis langskomen. "Maar ze waren helemaal niet deftig! Voor je het wist, klommen ze met z'n allen op onze schommel in de achtertuin en gingen als bezetenen schommelen. Peter Vos voorop." Peter Vos, die ook in dit nummer de illustraties verzorgde, was een goed klimmer, herinnert Aldien Poll zich. Hij klom in de lantaarnpaal zodat hij de werkkamer van Poll kon inkijken en riep: "Hier zijn ze. Ik heb het echt op tijd af!". Hollands Maandblad zette onlangs ook zijn vijftigjarig bestaan luister bij met de uitgave van een jubileumboek (getiteld: Kritisch, opgewekt en voortvarend)

 

Met de tweede editie van KortVerhaal, een voortzetting van De Tweede Ronde, wil je liever niet in het openbaar gezien worden. Op dit ‘Reis- en vakantienummer' prijkt een door de zon gebruinde dame, zandkorrels kleven aan haar blote rug, tegen een achtergrond van een, zo te zien gefotoshopt strand met zee en blauwe lucht. Dat KortVerhaal een breder publiek beoogt dan De Tweede Ronde, is inmiddels wel duidelijk, maar om nu in de doelgroep van de LINDA en Goedele te gaan vissen, is misschien al te gortig. Slordig is ook dat er een auteur wordt genoemd die er niet in staat en andersom: kennelijk is er op het laatste moment iets veranderd en is er niet meer naar de inhoudsopgave en de bio's van de auteurs gekeken. De verhalen in dit ‘vrije zomernummer' zijn er desondanks niet minder om. Er is geen overkoepelend thema, wat ook wel eens verfrissend is. Van de Britse aristocraat-auteur William Somerset Maugham is er een bijna magisch realistisch verhaal uit 1927 vertaald. Het gaat over een vrij en onafhankelijk staatje in Amerika waar scheiden op eenvoudige wijze mogelijk is. Het wordt overspoeld met dames die daar verblijven en vertier zoeken. Uiteindelijk zijn het de gedupeerde hoerenmadammen die verhaal komen halen bij de president. Erg Hollands, eenvoudig en toch verrassend is de bijdrage van Michiel Heijungs, over een patser die zijn zaken half in de onderwereld doet en daarbij niet kijkt op wat klappen meer of minder en die meditatie gaat beoefenen. Prachtig is het verhaal van de Italiaanse cultschrijver Curzio Malaparte, over een moeder wier baby is gestorven. Ze dwaalt eenzaam door het huis, en heeft alleen de hond nog om de borst te geven.

Tags: Literaire tijdschriften, Nederlandse literatuur, Wereldliteratuur, Engelse literatuur
Geplaatst door Wineke De Boer op 03-08-2010
Verwante berichten
Periodiek
Reacties

jawel, ik plaatste gisteren een reactie

geplaatst door hugobc op vrijdag 06 augustus 2010 om 14u19

Mijn bijdrage aan het 750 HM-nummer was niet een gedicht maar een verhandeling over de 17 Hollandse klinkers die in de titel voorkomen. Ik had nog nooit zoiets gezien en was daarom blij dat HM het wilde publiceren. Hugo BC

geplaatst door bchugo op donderdag 05 augustus 2010 om 21u34
Geef uw mening