WEBSITESTORIES # 10 - Cadoc.nl

De opzet van de Nederlandse site Cadoc.nl oogt eenvoudig: korte recensies en berichten over nieuw verschenen fotografie-, vormgeving-, kunst- en bibliofiele boeken. Maar de maker wil wel gloedvol zijn fascinatie voor de beschreven boeken overbrengen.
Daar slaagt hij goed in. Over de man of vrouw achter deze site kom je niks te weten, wel over allerlei prachtige boeken. De teksten op cadoc.nl zijn geen duizelingwekkende, vernieuwende hoogstandjes maar wel degelijk, zeer informatief en enthousiasmerend. En dat niveau wordt al sinds midden 2007 gehandhaafd: heel wat voor iemand die deze layoutmatig nogal eenvoudige  website klaarblijkelijk puur voor de lol onderhoudt.


Exemplarisch is de bespreking van Shadow Catchers. Camera-less photography. Uitgebreid wordt stil gestaan bij de verschillende technieken die de vijf kunstenaars in dit boek (fotografen kun je ze niet meer noemen) gebruiken bij het creëren van beeld met behulp van lichtgevoelig papier. De grote afbeeldingen erbij verduidelijken wat je je voor moet stellen bij ‘fotografie' zonder camera. Met kennis van zaken, maar niet zonder zijn onbevangenheid ten opzichte van de te bespreken kunstenaars te verliezen, dat is de manier waarop cadoc.nl te werk gaat. Over het werk van Pierre Codier (die chemigrammen maakt door fotopapier eerst te bewerken met bijvoorbeeld honing of was en het vervolgens onder te dompelen in achtereenvolgens ontwikkelvloeistof en fixeermiddel) schrijft hij bijvoorbeeld: "De resultaten van zijn eindeloze proeven zijn vaak verbluffend. Subtiele kleurtinten en geometrische vormen zijn het gevolg van zijn volhardende experimenteerlust."

Fotografie geniet duidelijk de voorkeur. De lijst besproken boeken in deze categorie is veruit het langst. Maar ook over schilderijen, typografie en bijvoorbeeld platenhoezen kan deze boekenliefhebber geestdriftig schrijven. Met de woorden "prachtboek" of "aanrader" vat hij zijn recensies graag samen.
De andere rubrieken: "aanbevolen websites" en "boekenlijsten" lijken tamelijk willekeurig. Bovenaan de lijst websites die aanbeveling verdienen prijken twee sites met als onderwerpen ‘erotica' en ‘erotische literatuur': niet erg representatief voor de rest van de site. Verder worden er hap-snap websites genoemd. Onder het kopje "schrijvers": die van Herman Brusselmans, Het Louis Couperus Genootschap, Martin Bril en Nescio. Onder bibliotheken: alleen die van Iowa, met een speciale Dada-collectie.

Tip voor cadoc.nl: specialisatie is het toverwoord. Vooral op het web. Nog een tip: ga consequent de titels van de afgebeelde werken in de credits opnemen (niet soms wel en soms niet).
Deze kleine aanmerkingen daargelaten is cadoc.nl een mooi project: een informatieve site waar op regelmatige basis en op een heldere manier bijzondere boeken onder de aandacht worden gebracht.

En de curieuze naam van de website? Komt van de heilige Cadoc uit de twaalfde eeuw. "Volgens de overlevering vond Cadoc toen hij tijdens de maaltijd de opgediende vis opensneed, zijn verloren gewaande exemplaar van Vergilius in de vissenbuik terug. Een boekwonder dat Cadoc tot een mogelijke patroonheilige van alle boekenvrienden maakt."

Tags: Digitalisering
Geplaatst door Wineke de Boer op 12-01-2011
Verwante berichten
Websitestories
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening