Nieuwe site recenseert enkel Nederlandstalige debuten

Een nieuwe site gaat zich uitsluitend toeleggen op recensies van Nederlandstalige literaire debuten. Literaire debuten.nl is een initiatief van Erik de Vries en Hans Vervoort, allebei met een lange staat van dienst als recensent. “De literaire boekenmarkt is sterk gericht op bestsellers, waardoor debuten minder kans maken op een goede positionering in de schappen van de boekhandel”, schrijft het duo. “Ook worden zij vaak overgeslagen bij de keuze die kranten en tijdschriften maken bij de te recenseren nieuwe titels.” Daarom richten ze Literaire debuten.nl op en vonden ze onder meer leden van de Nederlandse Vereniging voor Letterkundigen bereid om de debuten te bespreken. Zo zullen jaarlijks zeventig debuten worden gerecenseerd. Auteurs krijgen ook de kans om te reageren op een bespreking van hun werk. “Door stelselmatig aan alle debuten aandacht te geven wordt hopelijk voorkomen dat een literair talent onopgemerkt blijft”, klinkt het nog hoopvol. Momenteel staan een zeventiental recensies online, met onder meer boeken van bijvoorbeeld Jeroen Van Rooy, Y.M. Dangre, Menno Lievers, Inan Akbas, Emily Gordts, Tonie Mudde of Joost de Vries. Vaak zijn de stukken opvallend welwillend en aanmoedigend geschreven. 

Hans Vervoort is schrijver en was gedurende twintig jaar recensent van Vrij Nederland en NRC-Handelsblad. Erik de Vries is werkzaam als freelanceredacteur, vertaler en recensent. Zijn boekrecensies verschenen/verschijnen in Vrij Nederland, De Volkskrant, BOEK Magazine en Folia. Als logo van de site is - een tikje obligaat - voor een ei met daarin een ontbolsterend kuikentje gekozen.

Tags: Digitalisering, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-01-2011
Verwante berichten
Reacties

Goed nieuws. Dat brengt hopelijk wat meer verscheidenheid in de recensies. Hopelijk pikken ook bibliotheken dit nieuws snel op. Te dikwijls draait het nu rond bestsellers. Stapels boeken in de boekhandel, maar heel veel van hetzelfde. De kans dat je als onafhankelijke lezer nog eens een vondst doet is wel erg klein.

geplaatst door Christine Galle op maandag 17 januari 2011 om 21u42
Geef uw mening