BOZAR brengt avant-première van Murakami-verfilming 'Norwegian Wood'

Na de massale aandacht voor zijn in 2010 afgewerkte trilogie 1q84 verschuift de belangstelling voor Haruki Murakami nu naar de nieuwe film Norwegian wood, gebaseerd op zijn gelijknamige roman uit 1987. De film van de Vietnamese regissseur Tran Anh Hung - bekend van L'odeur de la papaye verte, en de actiefilm I come with the rain (2009) - met een soundtrack van Radiohead gitarist Jonny Greenwood komt vanaf 4 mei in de Belgische zalen maar is op 3 mei in première te zien bij Bozar, Paleis voor Schone Kunsten te Brussel. Onder de titel "Haruki Murakami, Everything you always wanted to know" gaat aan de film   ook een gesprek over het oeuvre van de Japanse schrijver vooraf. Gemodereerd door journalist Niels Ruëll debatteren  auteur Saskia De Coster, filmrecensent Jean-François Pluijgers, schrijver-regisseur Alok Nandi en Luk Van Haute, Japanoloog en vertaler van 2 werken van Murakami, over Murakami en de relatie tussen literatuur en film.

In Norwegian wood - de titel is ontleend aan de gelijknamige Beatles- song - wordt de jonge universiteitsstudent Toru Watanabe in 1969, heel toegewijd aan zijn vriendin Naoko, geconfronteerd met de levendige Midori, een tegenpool van zijn vriendin. Naoko lijdt nog steeds sterk onder de zelfmoord van haar vriend Kizuki en Toru ziet zich voor verscheurende keuzes geplaatst. Op de achtergrond beïnvloeden de studentenprotesten aan de Tokiose universiteit hun levens.  Op de foto de bekende Japanse actrice Rinko Kikuchi in de rol van Naoko met Kenichi Matsuyama als Toru. Meer over de film op de filmpagina's van The Guardian.

Tags: Japanse literatuur, Boek en film
Geplaatst door Johan Eeckhout op 20-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening