WEBSITESTORIES # 13 - Awful Library Books

Het blog Awful library books is in 2007 opgezet door twee bibliothecaressen in Michigan, Mary en Holly. Boeken die naar hun bescheiden mening te oud, te raar of gewoonweg te verschrikkelijk zijn om nog in een hedendaagse bibliotheekcollectie te blijven staan, komen op hun site terecht, waar ze "the shame of library collections" verzamelen. Omslag evenals enkele pagina's worden ingescand, van een griezelend of liefdevol nostalgisch commentaar voorzien en op de webpagina gezet.
Vooral de non-fictie moet het ontgelden; medische en technische handboeken verouderen nu eenmaal snel. Een reliek uit de Koude Oorlog: The world of Communism, voor Amerikaanse jongeren in de jaren zestig. Met daarin de paragraaf: "How would I know a Communist if I met one?". Of: The Personal Computer Book ("What Are Those Television-Typewriters Anyway?" uit 1983). Of: Dynasty. The Authorized Biography of the Carringtons (1984).
Ook veel ruimte voor kinderboeken op ALB. Hoe je niet moet schrijven over bedplassen, seksueel misbruik en handicaps wordt hier pijnlijk duidelijk. Al merken Holly en Mary in alle eerlijkheid op dat ze zelf ook niet zouden weten hoe het dan zou moeten. Wel ontrolt zich in veel gevallen een uitgebreide discussie onder met name vakgenoten. Dat maakt ALB meer dan alleen een reeks gedateerde boeken waar je heimelijk om kunt grinniken.
De dames krijgen ook veel toegestuurd van enthousiaste mede-bibliothecarissen. Bij de posts vaak de oproep om dit of dat boek toch vooral te "wieden". Jargon voor  'het uit de collectie halen'. Vaak ook wordt aangemerkt dat een bepaald boek niet zou misstaan in een archief of speciale collectie. Zoals het Vlaggenboek uit 1939, gevonden in een Canadese bibliotheek waar het is ontsnapt aan het barcoderingsproces, waarin de eerste 135 pagina's worden gewijd aan de vlaggen van het Britse Rijk.

Tags: Boekencuriosa, Bibliotheken
Geplaatst door Wineke de Boer op 08-04-2011
Verwante berichten
Websitestories
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening