WEBSITESTORIES # 14 - Rond 1900.nl

Het motto van de Nederlandse website ROND1900.NL is van Oscar Wilde: "All art is quite useless". Een handvol gespecialiseerde medewerkers en af en toe een gastschrijver "laten in artikelen, overpeinzingen, recensies, nieuwsberichten, enzovoort, hun licht schijnen op cultuur rond 1900". De reden ervoor is simpelweg de belangstelling voor alles dat te maken heeft met dit kleurrijke tijdperk vol exentriekelingen die de poort vormt naar de huidige, moderne tijd.
De krullerige art-nouveaustijl die kenmerkend is voor de schilderkunst, de mode, de interieurs en de literatuur uit die tijd, zie je gelukkig niet terug in de opzet van de site. Die is in zwart-wit en grijstinten juist zeer sober.
Er verschijnen regelmatig, zo om de paar dagen, nieuwe bijdragen. Ze worden geordend op onderwerp en chronologisch. Vaak zijn het korte nieuwsberichten (onder het kopje "terzijde") die ons wijzen op een film, documentaire, radioconcert of tentoonstelling met een link naar het fin de siècle. Dat moet overigens ruim worden genomen, ook de jaren dertig doen hier nog mee, terwijl gangbaar is de periode laten eindigen bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.
De nieuwsberichten bieden een keur aan culturele activiteiten die sowieso interessant zijn voor de liefhebbers, maar de meerwaarde ervan zit in het feit dat deze soms zo specialistisch of onalledaags zijn je ze als gewone sterveling nooit allemaal zou ontdekken. Bijvoorbeeld een radio-uitzending van Ibsens toneelstuk Hedda Gabler op de Duitse regionale zender WDR-3. Of een Frans-Fins televisieportret over Roman Polanski (geboren 1933) op Arte.
De artikelen zijn zonder uitzondering goed geschreven. Dat ze soms erg persoonlijk getint zijn, doet daar niets aan af. Bij het verslag van een veiling: "Cat 1202. Marguerite en Jules Schürmann. Ook de Nederlandse bibliotheken en bibliofielen hebben blijkbaar interesse in vergeten dichters van rond 1900 en decadent-lesbische romans. In één woord dolletjes. Taxatie 50-80, opbrengst 120." Of bij het nieuws dat toenmalig cultuurminister Ronald Plasterk tóch geen voorstander bleek van het vrijgeven van Mein Kampf van Hitler: "Kortom, het was weer het gebruikelijke (partij)politieke geblaat, gegakker, gekakel, gesnoef en gezever in de vorm van leugens en laster, lagen en listen; iets waarin juist politici, overal ter wereld en altijd weer, uitblinken als geen enkele andere beroepsgroep."
Waar moet je verder aan denken bij het onderwerp ‘cultuur rondom 1900'? Aan zo ongeveer alles. Van lichte onderwerpen ("trivia") zoals advertenties ("EUREKA - Thee- en koffiemagazijn Amsterdam" uit 1900), een artikel over vrouwbeelden ("de femme fragile en de femme fatale"), een verhandeling over een lievelingsschrijver van Neêrlands opperdandy Louis Couperus, een berichtje over een virtueel museum over absint, het verslag van een ongewone vondst bij een kringloopwinkel: pin-ups uit het laatste decennium van de negentiende eeuw, verschenen in het jaarboek van The Saturday Book uit 1957 (foto).
Op de site staat ook een oproep: ROND1900 is nog altijd op zoek naar auteurs. Immers: "Kunst is volstrekt nutteloos, en erover bloggen al helemaal".

Tags: Boekencuriosa, Klassiekers
Geplaatst door Wineke de Boer op 03-05-2011
Verwante berichten
Websitestories
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening