Murakami neemt stelling tegen kernenergie in Japan

De Japanse schrijver Haruki Murakami heeft tijdens een toespraak in Spanje het gebruik van kernenergie in Japan gehekeld. Hij deed dat bij het aanvaarden van de internationale literatuurprijs van Catalonië in Barcelona.

Volgens Murakami is de ramp in Fukushima de tweede nucleaire ramp die zijn vaderland doormaakt. Hij verwees daarmee uiteraard naar de atoombommen die in augustus 1945 op Hiroshima en Nagasaki vielen. De voortdurende crisis in Fukushima na de aardbeving omschreef hij als "a mistake committed by our very own hands." Het ongeval in Fukushima wordt beschouwd als de ergste nucleaire ramp sinds Tsjernobyl in 1986.

De auteur van onder meer het zopas verfilmde Norwegian Wood, De Opwindvogelkronieken en Spoetnikliefde zei dat Japan "neen" had moeten zeggen tegen kernenergie na die eerste traumatiserende ervaring. Maar de twijfelaars aan de veiligheid van kernenergie voor burgerlijk gebruik kregen destijds geen gehoor van de autoriteiten en elektriciteitsbedrijven.

De schrijver, geregeld present in het kandidatenkransje voor de Nobelprijs Literatuur, betreurt het verder dat de Japanse overheden tot op heden de kernenergie niet hebben wil inruilen voor alternatieve energiebronnen. "Dat zou een vorm van respect voor de slachtoffers van de atoombommen zijn geweest", luidde het. Hij voegde er nog aan toe dat hij rotsvast gelooft dat Japan snel aan de wederopbouw zal beginnen, net zoals het dat in het verleden bij andere rampen heeft gedaan.

Murakami liet nog weten dat de 80.000 euro van de prijs wegschenkt aan de slachtoffers van de aardbeving in Japan op 11 maart, en aan de slachtoffers van de nucleaire crisis. Zie onder meer Metrotime en Fukushima News Online

Tags: Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-06-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening