Prix Goncourt de la biographie voor 'Malaparte'

De Italiaanse schrijver en diplomaat Maurizio Serra krijgt de Franse Prix Goncourt de la biographie voor zijn boek over Curzio Malaparte, zo meldt AFP. Malaparte, pseudoniem van Kurt Erich Suckert (1898-1957), schreef onder meer de klassiekers Kaputt en La Pelle, die recent nog een nieuwe vertaling in het Nederlands kregen.

De winnende biografie van Serra, Malaparte, vies et légendes. Een van de legendes die over de schrijver de ronde doen is dat hij zijn pseudoniem koos door Napoleon: "Napoleon heette Bonaparte en is raar aan zijn eind gekomen; ik heet Malaparte en zal gelukkig sterven."

Duizendpoot Malaparte schreef naast romans ook boeken over wielrennen (Fausto Coppi & Gino Bartali) of over politiek (Techniek van een staatsgreep). De faam van Malaparte vergrootte in de tweede helft van de twintigste eeuw met de verfilming van La Pelle, met Marcello Mastroianni in de hoofdrol.

De auteur van de bekroonde biografie, Maurizio Serra, is behalve schrijver ook Italiaans ambassadeur bij de UNESCO. Hij ontving voor zijn biografie in februari al de prix Casanova, de literaire prijs die ingesteld werd door modeontwerper Pierre Cardin.Vorig jaar ging de Goncourt naar een biografie van Madame de Staël van Pierre Winock.

Tags: Italiaanse literatuur, Literaire prijzen, Klassiekers
Geplaatst door Hans Cottyn op 08-06-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening