PERIODIEK # 35 - Vooys, 'Hoge versus lage cultuur'

Slauerhoff versus Stieg Larsson, Bach versus Bauer, Rothko versus graffitikunstenaar Laser 3.14. Hoge versus lage cultuur. Hoewel het onderwerp inmiddels wat uitgekauwd lijkt, kon de redactie van het literair-wetenschappelijk tijdschrift Vooys er goed mee uit de voeten. Er staat genoeg lezenswaardig in het jongste (dubbele) themanummer dat gaat over hoge en lage cultuur, over kwaliteit en populariteit.
De schrijver en televisiemaker Boudewijn Büch lijkt de belichaming zelf te zijn geweest van een versmelting tussen pop(ulaire)-cultuur én literatuur. Gaston Franssen, die onderzoek doet naar de relatie tussen auteurschap, commercialisering en populaire cultuur, schreef over an Brieven aan Mick Jagger (1988) van Büch. Behalve popmuziek komen er in dit nummer ook erotische strips aan bod (de representatie van de Middeleeuwen in de Italiaanse strip Lucifera uit de jaren tachtig van de vorige eeuw: een liefhebberij van universitair docent middeleeuws Engels Lászlo Sándor Chardonnens) en de vroegmoderne voorganger van de strip: de "centsprent".
Verder een betoog voor de herwaardering van het begrip middlebrow, een wel erg academisch, ronkend stuk over het belang van Culturele Studies ("een inleiding in een aantal centrale aspecten en concepten binnen het dynamische veld van Culturele studies, waarin methodologische en thearetische openheid centraal staat"), een kritische bespreking van het boek Adel van de geest en het pamflet De eeuwige terugkeer van het fascisme (beide van Rob Riemen) over de politieke relevantie van het beschavingsideaal en een heerlijk stuk van hoogleraar Nederlandse letterkunde Jos Joosten waarin Connie Palmens boek Het geluk van de eenzaamheid op elegante doch trefzekere wijze tot gehakt wordt vermalen. Bijzonder hoogleraar West-Indische letterkunde en kenner van de Surinaamse literatuur Michiel van Kempen vergelijkt puntsgewijs (en met veel voorbeelden) literaire canonvorming in Suriname en de Antillen met die in Nederland.
Naast een bescheiden aantal vaste rubrieken tenslotte, interviewde de redactie van Vooys, die bestaat uit studenten van diverse disciplines binnen de faculteit der Geesteswetenschappen van drie verschillende universiteiten, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde en schrijver van het veelbesproken boek De revanche van de roman Thomas Vaessens, dichteres en schrijver Ellen Deckwitz ("De Goddelijke Komedie is boring as hell"), misdaadromanschrijver Jac. Toes en striptekenaar Dick Matena bekend van de beeldromans gebaseerd op De Avonden van Gerard Reve en Kaas van Willem Elsschot.

Tags: Literaire tijdschriften, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Wineke de Boer op 16-07-2011
Verwante berichten
Periodiek
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening